Andalusië heeft een lange kustlijn die zich uitstrekt van aan de Middellandse Zee en Gibraltar in het oosten, tot aan de Atlantische Oceaan in het westen.

De Andalusische badplaatsen MediterraneanTorremolinos, Málaga en Marbella die zich aan de Middellandse Zee bevinden, worden al jaren overspoeld door Nederlandse en Belgische zonnekloppers. Door hun grote aanwezigheid heb je meteen het gevoel dat je thuis bent. Overdag kan je er volop van zon en strand genieten, om je ’s avonds uit te leven in het bruisende nachtleven. Hou je meer van rust tijdens het zonnebaden, dan kan je terecht op de meer afgelegen stranden. Deze vind je meer naar het westen toe, aan de Atlantische Oceaan. Met de grote verscheidenheid aan stranden is Andalusië dus ideaal om er een strandvakantie door te brengen.

Maar er is meer dan dat: door de jaren heen heeft Andalusië een heel brede cultuur opgebouwd en het loont echt de moeite om tijdens jouw vakantie ook hier eens bij stil te staan. Er zijn tal van interessante steden te ontdekken, elk met hun specifieke eigenschappen en cultuur. In de grote steden vind je indrukwekkende historische gebouwen, terwijl in de kleinere steden en dorpen de Andalusische charme je zeker zal bekoren.

Andalusië heeft een mediterraan klimaat. In de zomer kunnen de temperaturen makkelijk oplopen tot 30 graden, in de winter liggen de maximumtemperaturen rond de 15 -20 graden. In de winter kan er behoorlijk wat regen vallen en de dagen zijn eerder kort. De beste tijd om naar Andalusië te reizen, hangt natuurlijk af van het doel van de reis. Wil je vooral de bekende steden bezoeken, dan reis je er het best in het voor- of najaar naartoe. Het klimaat is er dan mild en droog. Plan je een zonvakantie, dan kan je er gerust in de zomer heen reizen. De temperaturen zijn dan wel aan de hoge kant, maar aan de kust (de Costa’s) staat er meestal een aangenaam briesje.