Medina Azahara: de weelderige paleizenstad

Enkele kilometers buiten Córdoba bevinden zich de overblijfselen van Medina Azahara.

Het verhaal gaat dat Abd el-Rahman III, de kalief van het toenmalige Al Andalus, een som geld erfde van zijn minnares. De vorst besliste dat het geld moest gebruikt worden om Islamitische krijgsgevangenen vrij te kopen. Nergens buiten de mureMedina Azaharan van Al Andalus waren echter krijgsgevangenen te vinden en de vorst vroeg zich af wat hij nu met het geld moest aanvangen. Een andere minnares, Al Zahra, stelde voor om het geld te gebruiken voor de bouw van een luxueuze stad. De vorst vond dit een prima idee en noemde de stad naar zijn minnares Medinat al-Zahra of Medina Azahara. Een prachtige legende, maar de waarheid achter de bouw van de stad had eerder met politiek dan met romantiek te maken.

Kalief Abd el-Rahman gaf in het jaar 936 opdracht tot het bouwen van een weelderige stad. Hij wou zijn macht uitbreiden en de binnenstad van Córdoba werd hiervoor te klein. De bouw van de nieuwe stad duurde vele jaren en er werden kosten nog moeite gespaard om er een prachtige stad van te maken. Schrijvers uit die tijd promootten de bouw van de stad door te beweren dat vele bouwmaterialen van overal ter wereld aangevoerd werden. Recentelijk archeologisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat de meeste bouwmaterialen uit de streek van Córdoba zelf kwamen. Er wordt beweerd dat de stad gebouwd werd met goud en marmer en dat er kwikbassins met een speciaal mechanisme aangelegd waren om het kwik te doen golven.

De stad kon niet lang van zijn glorietijd genieten. In het jaar 1010 werd de stad belegerd en de daaropvolgende jaren geplunderd.

Vandaag de dag blijven er van deze stad niet meer dan enkele ruïnes over. Voor allen die in de geschiedenis van deze fantastische stad geïnteresseerd zijn is die toch meer dan een bezoek waard. Het is één van de fraaiste cultuurschatten van Andalusië. In de buurt bevindt zich ook een museum, waar je alles over deze stad te weten kan komen en waar met de modernste technieken een volledige beeld van deze stad geschetst wordt.