Initiatieven voor het instandhouden van het toerisme

Andalusië is een heel diverse streek die jaarlijks door duizenden toeristen van over de hele wereld wordt bezocht. Naast uitgestrekte stranden vind je er ook een hele rijke historische cultuur en prachtige natuurlandschappen. Wat Andalusië ook zo bijzonder maakt is dat het een brug vormt tussen twee continenten, Europa en Afrika, en dat de invloeden van deze twee continenten overal in de streek terug te vinden zijn. Het toerisme betekent voor de hele streek een belangrijke bron van inkomsten.

De Spaanse overheid doet er dan ook alles aan om het toerisme van Andalusië te promoten en in stand te houden. Er wordt fors geïnvesteerd in de instandhouding en verbetering van het cultureel en monumentaal erfgoed, de infrastructuur en de veiligheid. Andalusië is een typisch voorbeeld van een streek waar oude tradities en modernisering hand in hand gaan.

De investeringen van de overheid hebben er bijvoorbeeld toe geleid dat Andalusië over een uitstekend wegennetwerk van maar liefst 24.000 km beschikt. Er werden verschillende snelwegen aangelegd om de verbinding tussen de grote steden makkelijker te maken.

Ook in het spoorweAVEgnetwerk werd ruim geïnvesteerd. Dankzij de komst van de hogesnelheidstrein (AVE) sta je vanuit de hoofdstad Madrid in minder dan drie uur in Sevilla. Ook de verbinding tussen Madrid en Málaga met de snelle Talgo treinen werd geoptimaliseerd. Tussen de verschillende provinciehoofdsteden van Andalusië rijden er bovendien verschillende treinen per dag.

Andalusië beschikt ook over verschillende goed uitgebouwde luchthavens.

De overheid investeerde ook in toeristische verblijfsaccomodatie door de oprichting van paradores. De ontwikkeling van deze door de overheid gefinancierde hotels begon al in 1910, maar tot op de dag van vandaag worden gedeelten van oude historische gebouwen nog steeds omgevormd tot toeristische accommodaties. Ook typisch voor zo’n parador is dat er veel gebruik gemaakt wordt van lokale producten, waardoor de lokale economie gestimuleerd wordt.

Vrijwel alle grote steden van Andalusië hebben goed gestructureerde toeristische diensten waar uitgebreide informatie over de streek beschikbaar is.