Het Alhambra – Een unieke pelgrimstocht

Het Alhambra is één van de meest bezochte en indrukwekkende monumenten in Andalusië.

Het monument is gelegen op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van Granada. Het was een middeleeuws paleis en het fort van de Moorse heersers van de stad.

De naam komt van het Arabisch “Al Hamra”, wat “de rode” betekent. Er bestaan twee theorieën waarom het monument zo werd genoemd: Volgens de ene theorie komt het omdat men ook ’s nachts aan het gebouw werkte en als men er vanuit de verte naar keek, was het alsof het hele monument rood kleurde door het licht van de toortsen. Andere bronnen beweren dat de naam “Alhambra” de naam was van de roodharige vrouw van de opzichter van het paleis.

Het Alhambra is eigenlijk een stad binnen een stad en bestaat uit verschillende delen: het Alcazaba (de burcht), het Generalife (de tuinen), de Nasridische paleizen (Mexuar – Comarespaleis – Leeuwenpaleis) en het Paleis Karel V (het christelijk Paleis).

Het The AlcazabaAlcazaba is de burcht waarbinnen de verschillende paleizen en de tuinen van het Alhambra zijn gebouwd.

Het Generalife is een villa met tuinen. Deze werd door de islamitische koningen van Granada gebruikt als rustplaats. Het is één van de mooiste plaatsen van de stad.

De 3 paleizen zijn opgetrokken rond de binnentuinen en vertonen een pracht die alleen de Moren konden ontwikkelen. Het paleis Mexuar bestaat uit een oorspronkelijke zaal die gebruikt werd als audiëntiezaal, rechtszaal en raadzaal. Dit paleis bestaat ook nog uit een patio en een gouden salon. Het Comarespaleis bestaat uit een centrale patio, verschillende prachtig zalen en een toren. Het Leeuwenpaleis is een rechthoekig gebouw, omringd door een zuilengalerij met 124 witte marmeren zuilen. Op het binnenplein bevindt zich de beroemde leeuwenfontein. Daarnaast beschikt het Leeuwenpaleis nog over verschillende zalen en baden.

Het Paleis van Karel V is een vierkant gebouw met een ronde binnenplaats. Het vierkante gebouw vertegenwoordigt het aardse en de mens en de perfect ronde binnenplaats verwijst naar het eeuwigdurende en het hemelse. In het paleis zijn momenteel 2 musea ondergebracht: het Alhambra museum en het museum van schone kunsten.