Het Alcazaba van Málaga: een Moors fort

Het woord Alcazaba is afgeleid van het Arabisch en betekent citadel, een versterking die een stad domineert.

Het Alcazaba van Málaga werd tussen de 9de en de 11de eeuw tijdens de Hammudidendynastie door de Moren gebouwd om de stad Málaga te beschermen. Het fort is tegen de helling van de Gibralfaroberg aangebouwd en ligt veel hoger dan de stad Málaga. In de 14de eeuw werd naast het Alcazaba het kasteel Gibralfaro Málaga gebouwd. Van hieruit werd het fort beschermd en was het dus een veilige plaats voor vorsten en hooggeplaatste bezoekers.

Er zijn wel meerdere Alcazabas in Spanje, maar het Alcazaba van Málaga is één van de forten die door de vele eeuwen heen het best bewaard is gebleven. Omdat het fort hoger gelegen is dan de stad Málaga zelf heb je vanuit het fort een adembenemend, prachtig uitzicht over de de stad en hele streek. Binnen het Alcazaba bevindt zich ook een archeologisch museum. Je kan er heel wat Romeins beeldhouwwerk, mozaïeken en restanten vanuit de tijd van de Moren bewonderen. Voor het fort ligt ook een ruïne van een Romeins amfitheater en rondom het monument en het kasteel vind je diverse tuinen, poorten, binnenplaatsen en vijvers. Ook het vakkundig irrigatiesysteeThe Alcazaba in Málagam is heel indrukwekkend.

Het Alcazaba werd door de Moren gebouwd, dus vind je in het gebouw dan ook heel wat Arabische invloeden terug, zoals prachtig uitgewerkte typische Arabische figuren, mozaïeken en versierde bogen. Ondanks het feit dat de bouwheren Moren waren, zijn er ook heel wat Romeinse invloeden zichtbaar, zoals bijvoorbeeld de Romeinse zuilen. De reden hiervoor is dat de Moren onderdelen van het Teatro Romano, het Romeins amfitheater dat voor het fort lag, verwerkt hebben in het Alcazaba.

Het Alcazaba is een goed bewaard gebleven monument met een rijke geschiedenis. Mis het zeker niet tijdens uw reis door Andalusië!