Eten en drinken in Andalusië

Eten en drinken speelt in Andalusië een heel belangrijke rol. In alle steden en dorpen vind je typische restaurants, bodegas en mesones.

Een bodega is een authentieke Spaanse eet- en drinkgelegenheid waar tapas en verschillende soorten drank aangeboden worden. Deze bodegas hebben een typisch traditionele inrichting. Ze hebben vaak een lange bar waar achter de verschillende tapas uitgestald staan. Je kan er eten en drinken aan de bar zelf of aan de kleine tafeltjes. Aan het plafond hangen er vaak hammen of typische kruiken. In heel wat bodegas staan ook Mariabeelden uitgestald.

Een mesone is eerder een klassieke taverne waar verschillende wijnen of sherry’s worden geserveerd. De bar neemt er een belangrijke plaats in. Uiteraard kan je er ook tapas verkrijgen (waar niet in Spanje?).

Andalusiërs hebben een heel verschilcoffee with a sweet pastrylende eetcultuur dan Nederlanders of Belgen. Het ontbijt wordt vaak buitenshuis genomen en gebeurt heel vaak rechtstaand. Meestal bestaat het enkel uit een kop koffie met een zoet gebakje. Rond een uur of tien, elf maken Andalusiërs tijd voor het echte ontbijt, dat meestal bestaat uit wat brood met kaas of worst, olijfolie en tomatenpuree.

Het middageten is in Andalusië de belangrijkste maaltijd van de dag. Hier nemen ze dan ook uitgebreid de tijd voor, met na de maaltijd een siësta. Er wordt vaak een vieruurtje genomen in een bodega. Dat bestaat meestal uit enkele tapas met een drankje erbij. Pas rond een uur of 10 wordt er een licht avondmaal gegeten.

De Andalusische keuken wordt gekenmerkt door eenvoud. De meest gekende gerechten zijn ongetwijfeld de tapas. Tapas worden zowel warm als koud geserveerd. Enkele typische hartige lekkernijen zijn de Serranoham of de Jamón Ibérico, puntillitas (gefrituurde babyinktvis), pescaíto frito (knapperig gebakken visjes), salmojero (koude hartige soep), migas (gerechten met oud brood) en pringá (stoofpotje van rund- of varkensvlees).

Ook zoetekauwen vinden in Andalusië wel iets naar hun smaak: de beroemde churros kan je op elk moment van de dag eten, maar vaak worden die ‘s morgens als zoetigheid bij de koffie genomen. Eén van de andere bekende zoetigheden zijn de polvorón, dit zijn zachte, kruimelige koekjes met noten.