De kathedraal van Baeza – een stijlvolle mix

Baeza, gelegen in de provincie Jaén, is naast de stad Jaén en Ubesa, één van de drie belangrijkste renaissancistische steden in Andalusië.

Baeza is een klein typisch Andalusisch stadje, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Ondanks de kleine oppervlakte van de stad en de smalle kronkelende steegjes, vind je hier toch ook heel wat bijzonderheden. Baeza wordt vaak in één adem genoemd met Ubesa. Beide steden staan sedert 2003 op de WerelderfgoeBaeza Cathedraldlijst van de Unesco.

Eén van de bijzondere bezienswaardigheden van de stad is de Kathedraal van Baeza (Catédral de la Natividad de Nuestra Señora). De kathedraal ligt aan de Plaza Santa María en was lange tijd eigenlijk een moskee. Deze werd in het begin van de 16de eeuw omgevormd tot een gotische kathedraal. De omvormingen vergden hoogstwaarschijnlijk te veel van het oude gebouw want dertig jaar later stortte de hele kathedraal in. Aan het eind van de 16de eeuw werd deze volledig opnieuw opgebouwd, naar een ontwerp van architect Andrés de Vandelvira. De kathedraal heeft een bijzondere klokkentoren die uit twee delen bestaat. Het eerste deel van de toren is vierkant en opgetrokken uit hardsteen. Het hoger gelegen deel van de toren, waarin zich de klokken bevinden, bestaat uit baksteen en is achthoekig. Het hoogst gelegen deel deed vroeger dienst als uitkijkpost.

De Kathedraal van Baeza heeft een gouden kapel met een delicaat reliëf in Italiaanse stijl. De kapel werd gebouwd in opdracht van Pedro Muñez. Tot op vandaag bevindt zich in de kapel een vergulde, zilveren monstrans in barokke stijl. Deze monstrans is met 2,10 m de op 2 na grootste van Spanje. Hij is gemaakt door de bekende kunstenaar Gaspar Nuño de Castro die er maar liefst 14 jaar over deed om dit meesterstuk te maken. Maar het meest opvallende stuk in de kathedraal is ongetwijfeld de grote luchter, afkomstig uit het Jabalquinto paleis.