De Heilige Kapel van de Verlosser: een beroemde kapel

In de 13de eeuw waren de steden Baeza en Ubeda strategisch gelegen tussen Castilië la Mancha en de Moorse gebieden. Door deze strategische ligging streken vele edelen, hooggeplaatste personen en rijke handelaars er neer. Deze rijke burgers hadden natuurlijk de middelen om er prachtige gebouwen op te trekken. De twee stadjes zijn dan ook als het ware prachtige openluchtmusea. Ubeda wordt niet voor niets “de wieg van de aristocratie” genoemd.

Eén van de meest bijzonder mooi versierde gebouwen in Ubeda is de Heilige Kapel van de Verlosser (La Sacra Capilla del Salvador). Francisco de los Cobos, een hoge ambtenaar met grote invloed in de Spaanse regering van Keizer Karel V, gaf de opdracht om de kapel te laten bouwen. De oorspronkelijke ontwerper was Diego de Siloé. Vanaf 1540 werd het project overgenomen door de Spaanse architect Andrés de Vandelvira die ook heel wat andere beroemde geboHoly Redeemer Chapeluwen in Andalusië op zijn naam heeft staan. Tot op de dag van vandaag dient de Heilige Kapel van de Verlosser als mausoleum voor de invloedrijke familie van Francisco de los Cobos y Molina.

De kapel is, hoe kan het ook anders, opgetrokken in renaissancistische stijl. De voorgevel is versierd met typische thema’s uit de renaissance kunst. Boven de deur staan de beelden van Petrus en Paulus. Ertussen is de verheerlijking van Christus te zien. Aan weerszijden van het portaal worden symbolen uit de Griekse mythologie weergegeven die de verheerlijking van de families Cobos en Molina voorstellen. Het gewelf van de kapel is rijkelijk versierd met goud. In de sacristie zijn heel duidelijk Italiaanse invloeden terug te vinden. Heel bijzonder is dat nergens in de kapel een uitbeelding van Christus aan het kruis te vinden is. Er wordt beweerd dat Cobos Christus enkel wou afbeelden in zijn volle glorie en niet in tijden van pijn.

De Heilige Kapel van de verlosser is opgenomen op de lijst van de historisch-culturele monumenten in 1931.