De grote Mezquita (moskee) in Córdoba.

Mezquita is Spaans voor moskee.

Na de verovering van Córdoba door de Moren in de 8ste eeuw gaf Abd el-Rahman de opdracht om een moskee te bouwen op de plaats waar vroeger de Visgotische basiliek van Vincentius van Zaragoza stond. De basiliek werd door de Moren gesloopt en er werd een moskee gebouwd. Na de christelijke overname van Córdoba in de 13de eeuw werd het gebouw tot kathedraal van het bisdom omgebouwd. Binnen in de moskee werd de kathedraal gebouwd en de minaret werd omgevormd tot klokkentoren.

Dit monument is het enige ter wereld dat zowel een moskee als een kathedraal is. Het grondplan is dat van een traditionele moskee en ook het Latijnse kruis van een kathedraal is terug te vinden in het gebouw. Nergens ter wereld is een dergelijk gebouw te vinden.

De moskee is de op drie na grootste moskee ter wereld. Het gebouw is immens groot. De oppervlakte bThe great Mezquita (Mosque) in Cordobaedraagt maar liefst 23.000 vierkante meter. In de Mezquita vind je zo’n 850 rood-wit gestreepte zuilen. In de oorspronkelijk moskee stonden er maar liefst 1.200 zuilen. Bij de omvorming van de moskee naar kathedraal werden er ongeveer 400 zuilen verwijderd. Het verhaal gaat dat keizer Karel V later spijt zou gekregen hebben van het verwijderen van de zuilen en zou gezegd hebben: ”U hebt iets gebouwd dat u of anderen overal gebouwd hadden kunnen hebben, maar u hebt iets verwoest wat uniek was in de wereld.’ Een uitspraak om kippenvel van te krijgen!

De Moorse invloeden zijn nog steeds merkbaar aan de vele mozaïeken op de muren en de plafonds. De deuren zijn gemaakt uit brons. Het getailleerd houtsnijwerk en de gouden altaren zijn dan weer elementen uit het christendom.

Net als het Alcázar staat ook het historische centrum van Córdoba samen met deze moskee-kathedraal op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.