De Andalusische wijnen

Andalusiërs staan erom bekend dat ze levensgenieters zijn. Ze houden van lekker eten met een goed glas wijn erbij. Dit is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat al sedert het jaar 1100 voor Christus in Andalusië wijn werd geproduceerd. Andalusië kan dus buigen op een zeer lange wijntraditie. Het waren de Feniciërs die, in het gebied wat nu Jerez is, de eerste wijnstokken plantten. In die tijd produceerde men enkel zoete, sterke wijn. De tijden zijn veranderd, de wijnen ook. Vandaag de dag worden in Andalusië heel wat verschillende wijnen geproduceerd.

De meest bekende wijn uit de streek is ongetwijfeld de sherry. Het woord sherry is trouwens een Engelse verbastering van het woord “Jerez”, de Andalusische stad waar de eThe Andalusian wineserste wijngaarden ontstonden. Sherry bestaat in vele varianten: van heel droog tot heel zoet. De meest populaire soorten zijn de medium (medio) en dry (fino). Twee bekende sherrymerken uit de streek zijn de Osborne sherry en de Tio Pepe sherry. In de streek van Jerez de la Frontera kan je bij verschillende sherryproducenten rondleidingen krijgen. Er wordt uitgelegd hoe de wijnranken geteeld worden en hoe de sherry gemaakt wordt. Een rondleiding zou natuurlijk niet compleet zijn zonder een sherrydegustatie.

In Andalusië wordt niet enkel sherry gemaakt, maar ook nog tal van andere wijnen. Andalusië heeft trouwens nog vier andere officiële wijnregio’s:

Málaga: Deze streek was vroeger heel bekend om zijn zoete versterkte wijnen. In de loop van de jaren is de vraag naar dit soort wijn echter afgenomen, waardoor de streek van Málaga zich nu vooral concentreert op verfijnde zoete wijnen.

Condado de Huelva: Hier worden vooral traditionele droge, zoete witte wijnen geproduceerd. De twee meest bekende wijnen uit deze streek zijn de Condado Viejo en de Condado Pálidao.

Montilla-Moriles: Deze wijnstreek is gelegen in de buurt van Córdoba en produceert vooral zoete witte wijnen met een hoog alcoholpercentage die perfect als dessertwijn kunnen dienen.

Granada is een nieuwe opkomende wijnstreek die vooral kwaliteitswijnen verbouwt.