Castillo de Santa Catalina : Een Moorse burcht en parador

In de provincie Jaén vind je het Castillo de Santa Catalina. Het is gebouwd op een heuvel van waarop je een prachtig uitzicht hebt op de stad Jaén en het uitgestrekte landschap.

In de 8ste eeuw werd het door koning Abdallah ibn al-Ahmar (die ook opdracht gaf om het Alhambra te bouwen) opgericht als een Moors fort. Door de eeuwen heen onderging het oorspronkelijke gebouw heel wat transformaties. Het Castillo de Santa Catalina is opgetrokken in Andalusische renaissancestijl met veel Moorse details en is hiermee één van de belangrijkste verCastillo de Santa Catalinategenwoordigers van de Spaans-Arabische kunst in de streek.

In 1965 werd besloten een deel van het gebouw om te vormen tot een parador. Paradores zijn verblijfsaccommodaties in historische gebouwen die door de overheid gefinancierd worden. Een verblijf in deze parador is echt uniek. De parador is eigenlijk gebouwd op de plaats waar vroeger een toren stond. Verblijven in de parador is alsof je de rijke geschiedenis van Andalusië zelf beleeft. De vroegere ridderzaal doet nu dienst als restaurant. Er werden in het gebouw 45 stijlvolle kamers ondergebracht. De kamers zijn van alle comfort voorzien: telefoon, TV (satellietkanalen), minibar en vele kamers hebben een hemelbed. De badkamers hebben bad of douche en toilet.

In de verschillende zalen van het kasteel wordt heel wat toeristische informatie gegeven. Zo kan je er films bekijken over de verschillende veroveringen die de streek doormaakte. Vanuit het kasteel kan je een route volgen die je meeneemt door het adembenemende landschap. Na een stevige wandeling bereik je het hoogste punt van de berg en word je beloond met een bijzonder uitzicht over de stad Jaén en zijn beroemde kathedraal. Op de top van de heuvel bevindt zich trouwens een bijzonder kruis. Dit kruis werd opgericht ter nagedachtenis van het oorspronkelijke kruis van Ferdinand III.

Een bezoek aan het Castillo de Santa Catalina is zeker de moeite waard.