Spanje is onderverdeeld in zeventien autonome regio’s. Andalusië is zo’n regio en is gelegen in het uiterste zuiden van Spanje. De hele regio heeft een oppervlakte van ongeveer 87.000 km² en heeft zo’n 8,5 miljoen inwoners. Naar inwoners toe is het de grootste regio van Spanje.

Andalusië zelf is daarnaast nog eens opgesplitst in 8 provincies: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga en Sevilla.

Andalusië beslaat de Costa Almería, de Costa Tropical en de Costa del Sol, die bij elkaar 8 verschillende grote badsteden hebben: Nerja, Torremolinos, Benalmadena, Mijas, Fuengirola, Marbella, Puerto Banus en Estepona.

Naast de hooSevillafdstad Sevilla liggen in deze regio nog tal van andere interessante steden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Málaga is de op één na grootste stad van de regio en is een levendige havenstad met een autovrij centrum. Granada, de hoofdstad van de provincie Granada, is gelegen aan de voet van de Sierra Nevada en staat vooral bekend om zijn culturele rijkdom. Je vindt er onder meer het wereldberoemde Moorse paleis: het Alhambra. Cádiz is een fascinerende havenstad en is vooral beroemd om zijn ligging op een klein schiereiland dat door een brug met het vasteland is verbonden. In Córdoba, gelegen aan de rivier Guadalquivir, worden kunst en cultuur hoog in het vaandel gedragen. Je vindt er onder meer één van de belangrijkste islamitische monumenten van Europa: de Mezquita moskee. Vergeet ook zeker geen bezoekje te brengen aan Ronda, één van de oudste steden van Spanje. Het stadje ligt op een plateau en wordt door de rivier Guadalevin in tweeën gesplitst. In Andalusië vind je ook heel wat typische kleine witte dorpjes. Zeker een bezoekje waard! Een andere beroemde stad in Andalusië is natuurlijk Gibraltar, bekend om de rots van Gibraltar waar een tamme apenkolonie leeft. Deze stad behoort echter niet tot Spanje, maar is een Brits overzees gebied.